Wira Stockros

De flesta stockrosor är tvååriga och blommar året efter sådd men den frösår sig och blommar som en flerårig växt. Den är anspråkslös och tålig för den soliga perennrabatten!

Stockrosor trivs i soliga lägen, och eftersom de har långa stänglar på uppåt 2–3 meter mår de gott av att stå lite vindskyddat, som mot en mur, ett plank eller en husvägg. De har ett djupt rotsystem och trivs bäst i måttligt näringsrik och väldränerad jord. Då klarar de sig i upp till växtzon 5.

Stockrosorna är släkt med malvorna och liksom dem innehåller de mycket slemämnen . Dessa lindrar irriterande slemhinnor och dämpar hosta. Inom folkmedicinen har man främst bryggt te på de torkade blommorna vid olika förkylningsåkommor. Bladen har nyttjats till sårbehandling och frukterna som botemedel mot giftiga bett. Ett pulver av de torkade rötterna kokades i vin och användes mot inälvsmask hos barn. Det sägs att den fungerar bra mot inflammationer, stoppar sängvätning och är bra att skölja munnen med om du drabbats av blödande tandkött.