6 Morötter (ca 500 gram) Ekologiska är godast!
4 Ägg
2dl Rapsolja
4dl Socker
4dl Vetemjöl
Kryddblandning:
2tsk Kanel
1tsk Ingefära
2tsk Vaniljsocker
1tsk Bikarbonat
2tsk Bakpulver
Topping:
200gr Smör
2.5dl Florsocker
200gr Philadelphiaost
2tsk Vaniljsocker
1: Blanda alla kryddor i en liten skål så att det är färdigt.
Värm ugnen till 175 grader, över och undervärme.
Smörj en bakform (ca 30x40cm, plåt) med olja, klipp ett bakplåtspapper och lägg i botten (då lossar
kakan lättare ur formen)
2: Skala morötterna, riv dem grovt på ett rivjärn eller i matberedare.
Lägg morötterna i en stor skål, knäck i äggen och häll i oljan.
Häll i sockret, rör med en stor slev 4-5 varv så att allt är blandat, rör inte mycket, sockret skall inte
smälta!
3: Häll i mjölet i skålen, häll kryddblandningen på toppen av mjölet (eller blanda mjöl och
kryddblandning i en separat skål först).
Rör om allt i skålen så att det är blandat, rör inte för mycket.
Häll blandningen i bakformen, släta ut så att allt ligger plant i formen.
4: Grädda mitt i ugnen, ca 27-28 minuter, prova med sticka, den skall inte gå för länge i ugnen.
5: Låt kakan svalna, vänd upp den på en skärbräda, ta bort papperet i botten, vänd tillbaka på ett
serveringsfat eller liknande.
6: Värm smöret mjukt i microugn (ca. 40 sekunder), det behöver inte vara helt rinnande.
Blanda i florsocker och vaniljsocker, vispa med elvisp tills allt är jämnt.
Blanda i philadelphiaosten och vispa till en jämn smet.
Bred ut toppingen på kakan.
7: Dela i 24 bitar, 6×4
(För ”event” kan man dela en gång till för 48 ”munsbitar”, grädda då ett par minuter extra så att
kakan håller ihop bättre, men inte så länge att den blir torr!)
8: Njut!