Sommar 2019

Utställningsprogram sommaren 2019

28 juniKonsthantverkarna från Länsmansgården i Åkersberga inviger Kulturstugan. 14 skickliga medlemmar som jobbar i olika teknik och erbjuder keramik, återbruk, smycken, träarbeten, stickat, handgjort garn, vävda mattor samt mycket annat.

”Roslagen i våra hjärtan” – konsthantverk, akvarell och akryl av John och Berit Falk Lundberg (LundbergS art). 6 till 12 Juli.

”Oknytt” – bilder inspirerade av naturen, folktro och mytologi av Liselotte Eriksson. 13 till 19 juli.
Foton och målningar i blandteknik.
Konstnären är född 1981, och uppvuxen i Åkersberga. Hon är självlärd, och jobbar heltid med konst och illustration. Liselotte jobbar främst med en blandning av akvarell och blyerts, men gör även teckningar, skulpturer och ägnar sig då och då åt fotografi. Hennes största inspirationskällor är naturen, människor och folktro, framförallt brittisk och nordisk.
Liselotte bor i Åkersberga med hennes husråttor Daryl och Severin. Hon tycker om trädgårdsarbete, dokumentärer, loppmarknader, gamla kyrkogårdar, dramatisk musik och pinsamt söta cocktails.

”Mellan fantasi och verklighet” – foto, digitalbehandling och akrylmålning av Anna Amgren. 20 – 26 juli.
Konstnären är uppvuxen i Täby och tillbringat somrarna i Riala, Ekeby.
Började måla i tonåren och har alltid tänkt i färger och matchar gärna allt från kläder till inredning. Ett av Annas motton är: ”Man kan alltid tänka på design – jämt”.
Anna gick Beckmans School of Design, kvällskurs i design men insåg att industridesign inte var hennes yrkeskall och började arbeta med färg och form inom marknadsföring istället. 2013 tog Anna upp målning igen och började då ställa ut bland annat hos Roslagsmålarna i Täby men också i stenkvarnen vid Rånäs Slott.
Anna Amgren målar i akryl men blandar också foto, digitalretuchering och akryl i vissa tavlor.

”Inga tårar” – akvareller, foto och böcker av Peter Eugén Nilsson & Lotta Holmgren. En av Sveriges mest populära akvarellmålare, ställer ut i Wira, tillsammans med en författare tillika fotograf från Österåker.- Peter Eugén Nilsson är en spännande och talangfull konstnär med ett 50-tal utställningar runt om i landet och utomlands. Hans målningar ger oss möjligheten att fördjupa oss i andras känslomässiga liv. Och ju längre in i porträttmålningen vi kommer, desto mer väcks hans intresse för rörelsen, uttrycken och det små detaljerna i karaktärerna.
År 2014 testade han akvarellmåleri för första gången och fastnade. Han har snabbt blivit en av Sveriges, Englands och USAs mest populära akvarellmålare och nu kombinerar Peter akvarellmålning med popkonsten och blandar sin konst på utställningar. Hans akvareller är eftertraktade och ger en underbar, dramatisk och vacker känsla. Näckrosakvarellerna har blivit hans kännetecken och en central roll i hans skapande och målningarna är populära på de svenska auktionshusen, museer samt gallerier.- Lotta Holmgren är fotograf och författare som bor i Åkersberga. Förra året kom hennes andra roman ”Inga tårar för Doris” ut, vilken illustrerades av Peter Eugén Nilsson.Vernissagen i Wiras kulturstuga är deras nästa gemensamma projekt.  27/07 – 02/08.

Konsthantverkarna på Länsmansgården är tillbaka ytterligare en vecka.

Ami Sandström med fria tanter, drivvedsmålningar, skulptur av återbruk mm. 10 till 16 augusti.

Jeanette Wadelius med utställningen ”Hemma och borta”. 17 till 18 augusti.
Konstnären är bosatt på Västra Lagnö, Ljusterö och driver Ljusterö Ateljé som ligger på Ljusterö Torg. Förutom arbetet med sin egen konst, håller hon kurser i akvarell och akryl. Ett annat intresse är finbetong, mosaik och smycketillverkning. Hennes stora intresse är att fotografera och måla naturen och havet som alltid följt henne. 

Slöjda trasdockor och mobiler som kan fladdra i vinden . 25 augusti. Arr. Stockholms läns hemslöjdsförening.
Barn och vuxna kan tillsammans skapa en maskot eller en liten trasdockefamilj samt en dekoration till trädgården eller balkongen under ledning av Anna Karin Cedergren och Carmen R Blomstrand. Kostnad 20 kr/person.

”Magiska Roslagskvinnor” eller ”Rå skönhet i betraktarens öga” av Viktoria Davidsson. 31 augusti och 1, 7 och 8 september. Oretuscherat och äkta, utan filter.
Efter 15 år i storstaden är Viktoria nu tillbaka där hon växte upp – i Roslagen! Många av hennes uppdrag görs i den vackra naturen och hon är väldigt glad över att startskottet för den utställningen ”Rå skönhet i betraktarens öga” går av stapeln just i Wira.